Hur kommer det sig att man får Förlossningsdepression?

Publicerat: 2012-07-30 / 12:50:54 | Kategori: Personligt
Jag läste ett inlägg igår hos bloggen - Mamma i el Salvador, det handlade om förlossningsdepression ett ämne som faktiskt rörde mig djupt, det var intressant och givande.
Det är inte många av er läsare som vet att jag fick det efter Sofias förlossning. Jag har fortfarande svårt att förstå varför det blev så för mig, mycket tyder på att jag var stressad och var mycket känsloladdad om man säger så. Nu mår jag jätte bra och har inga tecken på att det skulle kunna bli så igen. Jag har funderat på varför det blir så hos visa mammor för olyckligtvis är det fakriskt en hel del mödrar som sitter i dessa mörker och försöker förstå vad som händer hos sig själva. Jag har läst på på sajten 1177.se - vård och råd- om förrlossningsdepression hur det kommer sig att visa får det och hur mankan behandla det.

Men först vill jag dela med mig av min teori till förlossningsdepression:
Känslan av ensamhet och
Många mammor har en så kallad vision över hur underbart det ska vara att få hålla om sitt ny födda barn, oftast stämmer den visionen överrens med ens egna. Olyckligtvis är det inte så hos alla, mycket beror på känslostormar och hur förberedelsen innan förlossning gått till.
 
BB tiden ska ge trygghet och grunden till hur man startar ett bra liv tillsammans med sin bebis. Under denna tid får man en stark kärleksband till nyfödda bebis, man har då tid att njuta och då finns det inga större bekymmer att oroa sig för (beroende på hur förlossningen gått), huvudpersonen under den tiden är då bebisen.
 
Detta kan vara en orsak till förlossningsdepression, all fokus är på barnet, att bebisen ska gå upp i vikt är viktigast och att som mamma ska man kunna amma helst utan problem, skulle det vara så att det inte finns tillräckligt med bröstmjölk så brukar sjukvårdspersonal vifta bort det och säga "...det rinner till snart, fortsätt att amma precis så som du gör", dom frågar aldrig hur man mår och vilka tankar som rör sig i ens egna huvud, det gör att man känner sig ensamn om sina känslor och tankar. Många mammor förväxlar sina känslor och tror då att det är saknaden av kärlek till barnet som är problemet men så är det sällan.Man ska veta att även när man älskar sitt barn som mest kan man bli deprimerad.
Jag tror att detta är det största misstaget som görs i svensk sjukvård efter förlossning, sjukvårdspersonal glömmer bort mamman och de tar föregivet att mamman mår bra.
 
Under hela den första tiden tillsammans med bebisen måste man visa sig stark och man gör så gott man kan för att verka den mest omtänksamma mamman för att skulle man visa sig lite ego och säga till om att "jag orkar inte det här" så skulle det nog att ses konstigt ytcker man själv, egentligen är det bästa att erkänna och fråga om någon att kunna prata med men det gör man inte.
 
När man då kommit hem och har stabiliserat sig så gott man kunnat kan den förvirrande känslan göra sig tydlig om man inte har anat den tidigare. Detta kan vara början på förlossningsdepression.
Jag tror att om man förbereder samtal med barnmorska innan och efter förlossning så minkar på risken att få en förlossningsdepression.
 
 
Här kommer några punkter ur sajten 1177.se - vård och råd om hur det kommer sig att man får förlossningsdepression.
 
* Vanligtvis finns det psykiska eller sociala omständigheter som gör att man får en förlossningsdepression, men det kan också finnas fysiska orsaker. Det kan till exempel handla om att man hade en mycket ansträngande förlossning. Om det blir problem med amningen kan det bidra till en känsla av hopplöshet och man kan tvivla på sin egen förmåga att ta hand om barnet.
 
* En annan orsak till att man blir deprimerade kan vara att man inte ville skaffa barn från början eller att man saknar stöd i sin omgivning. Konflikter inom familjen kan göra att man känner sig ensam och upplever att man inte får tillräckligt med stöd. Ekonomiska svårigheter kan också leda till ökad stress.
 
* Om man tidigare i livet har varit deprimerad av andra skäl ökar risken att man får en depression i samband med att man blir förälder. Det gäller särskilt om man har haft en oväntat svår förlossning, om barnet skriker mycket eller bara sover i korta perioder.
 
* En annan riskfaktor är om man var deprimerad redan under graviditeten. Ibland går depressionen över i och med förlossningen, men den kan också fortsätta efteråt. Om man har haft mycket svår PMS, det vill säga humörsvängningar innan mens, kan det också öka risken för förlossningsdepression.
 
* Förlossningsdepression kan också bero på sköldkörtelrubbningar. Då brukar symtomen på depression komma senare, ungefär två till fem månader efter förlossningen. När man får behandling mot sköldkörtelrubbningarna försvinner även depressionen.
Oftast är det flera olika saker som samverkar och som leder till att man förlorar känslan av sammanhang.
 
 
Hur behandlar man förlossningdepression, ur 1177.se.

Det är viktigt att man får stöd och eventuell behandling så tidigt som möjligt för att underlätta relationen med barnet, inte förlora självkänslan och inte relationen till en eventuell partner försvåras.

Den första tiden efter förlossningen upplever många att de lever i ett kaos som efter hand blir bättre. Om situationen fortsätter att kännas svår att hantera, om man känner att livslusten inte är lika stor som förut eller om man är orolig för att man skulle kunna skada sig själv eller barnet, ska man söka hjälp.

Det kan vara bra att prata med sjuksköterskan på barnavårdscentralen. Hon eller han har vanligtvis stor erfarenhet av de problem som nyblivna föräldrar kan ha. På vissa barnavårdscentraler kan sjuksköterskan erbjuda stödsamtal. Barnavårdscentralen kan också ge råd om vart man kan söka sig vidare.

För många är det tillräckligt att få prata med någon som förstår hela situationen och som ger stöd och råd. Man kan behöva flera samtal med en sjuksköterska eller en terapuet.

 

Vad ska du göra för att må bättre:

* Sov ut. Om man får sova ordentligt åtminstone ibland är det ofta lättare att se mer positivt på tillvaron. Det är bra att tänka på att ingen är perfekt och att man inte blir en bra och erfaren förälder över en natt. Det får ta tid.

* Våga be om hjälp, även om man anser att man bör klara allting själv. Vardagens praktiska sysslor kan helt plötsligt kännas svårt. Det kan handla om små eller stora saker. Att få prata med en annan vuxen, att någon lagar mat, att en annan vuxen är med barnet.

Att försöka härda ut på egen hand när livet känns jobbigt leder ofta till att situationen förvärras.

* Gå ut i friska luften varje dag, äta ordentligt och sköta om sig själv på samma sätt som man brukar göra, till exempel att tvätta håret och andra enkla saker som hjälper till att hålla kvar den vanliga vardagen.

* Försök träffa människor och göra saker som man brukar tycka är roliga. Motion är bra för de allra flesta och hjälper mot nedstämdhet.

* Våga säga hur det känns. Det är mycket vanligare än vad många tror att man är nedstämd. Det är viktigt att även partnern är införstådd med hur det känns.

* Sätt gränser. Gör bara de saker som är bra för den nya familjen och tacka nej till sådant som är krävande eller som inte känns bra.

 

Som närstående är det viktigt att komma ihåg att den som är deprimerad lider av att inte kunna känna glädje över sitt barn.

 
 
Hoppas att det har varit en intressant läsning för dig, du hittar mer på 1177.se förlossningsdepression
 
 
 

Kommentarer
Annica W | 2012-07-30 / 23:12:21 | http://annica.blogg.se/

Känner igen mig i dessa känslor faktiskt, det har hjälpt mig mycket att Christoffer var så omtänksam de där första veckorna när han var ledig och att min familj har gått att träffa ofta, det blir mycket lättare om man fyller en del av tiden med annat vuxet sällskap!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!